CHANCHONADA
261º
Actividades
gastronómicas.
¿Qué
lle acontece a un xoven texano que ven a España a perfecciona-lo seu
español?; pois ó igual que ós seus compañeiros de estudio
alemáns, británicos, polacos, italianos,... o primeiro que
aprendemos son os tacos e outras palabras malsonantes,... isto
acontece sempre que inicias o aprendizaxe dun novo idioma. De aqueles
anos de estudiante en Salamanca, a palabra que adoptei como
descargante de tensión foi: “gilipollas”.
Todos
sabemos (polo menos en España) que un “gilipollas”
é un tipo de tonto moi concreto i específico, é un tonto
cheo de vanidade e autocomplacencia, incapaz de darse conta que é o
centro de tódals risas e chistes. O problema surxe cando
levas esta palabra española a Texas, onde é descoñecida, pero a
usas de tal xeito que a xente pensa, con esta palabra designase a
aquela persoa que non sabe adoptar medidas de precaución i é torpe
laboralmente. Só moi poucas persoas coñecían o verdadeiro
significado.
Pero
un día, con esta labor de ir introducindo o idioma español na vida
laboral da empresa; certa empregada de orixen non hispano, que fala
español, titulada por unha universidade da zona dos grandes
lagos,... Resulta ser a persoa adicada a ir incorporando o idioma
español na empresa,... e por contacto laboral, adoptou o uso non
correcto de gilipollas. Chegas un día ó control de acceso a
empregados e atopas o seguinte cartel.
O
cartel durou exposto o que dura un caramelo nas máns dun neno. O
problema para nos, é que agora non podemos usar esta palabra para
descargar certa tensión,... pois a xente xa coñece o seu verdadeiro
significado.
O
pasado xoves, 29 de maio; certa señora despois de recoñe-los nenas
nun colexio, xustamente nesa hora que algúns ollamos para o reloxo
de saída, outros rematan a xúa xornada escolar,... Pois esta
protagonista, ollou como diante do grupo de nais, cós seus
correspondentes nenos, ian varios empregados municipais da Guarda,
pero non en actitude de traballar, nin de continuar cóa súa xornada
laboral,... ó chegar a certo restaurante que hai nas proximidades da
Alameda, con nome en lingua italiana; todos estes empregados entraron
no mesmo.
Cando
camiñas detrás dunha persoa, as veces é imposible evitar
escoita-la conversa; cando o tema non interesa, o cerebro no graba
eses datos, pero cando a conversación é interesante, o cerebro si
que graba eses datos. Os
nosos empregados municipais estaban convidados a un agape pola
directiva das Festas do Monte, en sinal de gratitude
pola cooperación prestada.
Ata
aquí todo semella ser correcto. Pero si esa directiva quer convidar
a comer nun restaurante a empregados do Concello, por favor que sexa
fora do seu horario laboral; non sabemos si estes empregados
tiñan o permiso dos seus superiores, pero se non o tiñan
entón estamos ante unha ausencia non xustificada do posto de
traballo, o cal é unha infracción en materia laboral. Támpouco
sabemos si aquel reducido grupo de empregados foron os máis activos
en cooperar coa festa, ou hai empregados que sendo cooperadores non
estiveron convidados,... ou detrás do convite había outro interés
que descoñecemos.
Aplaudimos
a iniciativa da directiva das Festas do Monte en convidar a
empregados do Concello en sinal de agradecemento. Pero
queridos señores, támpouco estaría nada mal que fixesen publicas
as contas da Festa do Monte (a principal festa da
comarca do Baixo Miño), para que sexan de coñecemento dos
veciños,... pois estas fanse coa xenerosa aportación de veciños,
comerciantes i empresarios locais,... Por transparencia deberíamos
poder saber como se gastan estes diñeiros; lamentablemente, non
temos datos das directivas que organizan festas, das constas das
mesmas,..
Non
sabemos que está sucedendo, pero nestas pasadas semanas hai moita
actividade lúdico gastronómica de persoas con significancia
política, de empregados do Concello,... Haberá que facer un estudio
moi serio e profundo, para descobrir esta inusitada actividade
grastronómica por parte de persoas relevantes na sociedade guardesa.
Mirador do Monte Ancos, a
04 de Xuño do 2.014.
Francisco
Jones Gallego (PACO JONES) . Ingeniero
de producción y transporte de crudo de la TEXACO
JONES OIL (CorpusChristi; Texas, USA).
No hay comentarios:
Publicar un comentario